Valikko Sulje

”Periaatteen vai useamman mies?”

Moni asia on hyvin. Moni asia voisi olla myös paremmin? Muistamme juomalasiesimerkin, jossa toiset näkevät lasin olevan puoliksi tyhjä ja toiset näkevät sen olevan puoliksi täynnä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja toisinaan koen herkemmin ajattelevani sen olevan puoliksi täynnä ja toisinaan taas puoliksi tyhjä. Jos pitäisi valita, sanoisin, että näen sen useammin olevan puoliksi täynnä kuin puoliksi tyhjä.

Edesmennyt isäni oli vahva ”periaatteen mies”. En luonnehtisi häntä valtavan joustavaksi. Muistan tätä lapsuudessa ja nuoruudessa pohtineeni ja pohtien samalla itseäni ja omaa käyttäytymistäni. Olenko itse ”periaatteen mies”? Olen kai, mutta ehkä useamman kuin isäni? Ehkä minuakaan ei luonnehdita kaikista joustavimmaksi ihmiseksi – ainakaan työyhteisössä? Toki se voi liittyä enemmän tehtävääni ja rooleihini kuin niinkään minuun ihmisenä? Niin ainakin toivon. Tehtävässäni ei voi aina sanoa kaikkeen ”kyllä” ja ei ainakaan olla aina kaikkeen ”tyytyväinen”. Kun tulokset eivät ole riittävän hyviä ja jotain ”mokataan”, joutuu olemaan varsin tinkimätön. Olenko sittenkin periaatteen mies?

Haluan arvostaa ja kunnioittaa kaikkia ihmisiä

Haluan arvostaa ja kunnioittaa kaikkia ihmisiä. Sen isäni minulle hyvin opetti. Tavallaan ihailenkin ”periaatteen ihmisiä”, joilla on usein vain yksi asia, jota he ajavat. Ehkä ”yhden asian ihmisiä” on syytä jopa kadehtia? Silloin asiat pikemminkin yksinkertaistuvat kuin monimutkaistuvat.

Kehityksen rakentamiseen tarvitaan kuitenkin yksilön sijaan aina kaikkia

Palaan alussa esittämääni kysymykseen: ”Periaatteen vai useamman mies?” Toivon, että minun koetaan olevan, mutta useamman kuin yhden. Ja toivon, että näen useammin lasin olevan puoliksi täynnä kuin tyhjänä, vaikka tehtävässäni ja rooleissani haluan olla tinkimätön niin laadun kuin määrällisten tulosten suhteen. Kehityksen rakentamiseen tarvitaan kuitenkin yksilön sijaan aina kaikkia, yhden asian sijaan tai ainakin lisäksi monia asioita ja myös erilaisia periaatteita – ei vain yhtä totuutta.