Valikko Sulje

Sopiva asu varmasti, mutta millaiset kengät vappuna?

Vietämme vapunpäivää aattopäivineen työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana, jolloin sopivan asun voi valita varmasti itse ja pukeutuu silti oikein. Kun pohtii työn juhlaa, jossa työn tekijä ja opiskelija ovat keskiössä, tulee mieleen työn rooli ja merkitys elämässä. Yhä useammin emme tarvitse työtä vain elannon vuoksi vaan pikemminkin elääksemme täyttä elämää. Työ lisää elämän merkityksellisyyttä ja se antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään.

Kollegani viime vuosikymmenellä tapasi sanoa, että ”mies pukeutuu seuraavaan työpaikkaansa”. Olemme kaikki matkalla jonnekin, halusimme tai emme. Se, minne haluamme matkan päättyvän ja jatkuvan, on oma päätöksemme. Saavutammeko matkan pään, jota tavoittelemme? Käymmekö sen matkan, jonka haluamme? Olemmeko matkan jälkeen tyytyväisiä kulkemaamme matkaan ja siihen, kenen kanssa olemme matkan kulkeneet?

Soisi, että kaikkien matka olisi onnistunut ja kaikkien matka johtaisi sinne, minne he ovat halunneetkin ja sellaisessa seurassa kuin he olivat toivoneet. Silloin voi vappuna juhlia täysin siemauksin, ilman katkeruutta. Keski-ikäisenä on työelämässä saanut seurata oman matkansa lisäksi monen muun kollegan ja yhteistyökumppanin sekä asiakkaan matkaa. Matkoja ja matkustustapoja on kovin erilaisia. En myöskään ole varma, että aivan kaikkien matka olisi päättynyt hyvin tai sinne, minne he olivat toivoneet.

Voi olla, että joku on – onneksi – huomannut olevansa matkalla väärään suuntaan, jolloin matkakohde oli jo alun perin aivan väärä. Ammatillisena opettajana aikuisten keskuudessa heitä on tavannut monia. Onneksi suomalainen yhteiskunta on tarjonnut mahdollisuuksia kouluttautua uudelleen uudelle uralle.

Ehkä enemmän kuin vääriä valintoja, tulen pohtineeksi aikajanaa ja kiirettä? Kauas on pitkä matka. Miksi joskus ihmisillä on niin kova kiire taittaa tuo pitkä matka? Voisiko matka olla parempi ja voisiko olla itse perillä valmiimpi, jos ei yrittäisi kiirehtiä liiaksi? Voiko perillä olla onnellinen, jos ei ole vielä valmis?

Vappuna tosiaan kaikki asut ovat varmasti sopivia. Kenkien tulisi kuitenkin olla oikean kokoiset. Liian pienissä kengissä ei ole hyvä kulkea edes lyhyitä matkoja, saati pidempiä. Jos kengät – varsinkin saappaat – ovat liian suuret, niissä kompuroi varmasti. Niin. Ehkäpä vappuna voi tovin pohdiskella asunsa lisäksi myös kenkiään? Onko niissä kasvun varaa seuraavaan vappuun ja pidemmälle matkalle vai ovatko ne liian pienet, jolloin kulkeminen ei enää tunnu arjessa hyvältä? Jos pitäisi hankkia uudet kengät, kuinka suuret niiden pitäisi olla, jotta ei hankkisi liian suuria?