Valikko Sulje

Mikä on ”kultaa kalliimpaa?”

Hyvä kollega on ”kultaakin kalliimpi”. Hyvän kollegan kanssa on ilo työskennellä, sillä työtä ohjaa yhteiset tavoitteet. Kun jakaa kollegan kanssa yhteisön yhteiset arvot ja eettiset säännöt, eivät yhteistoiminta ja yhdessä tekeminen ole vain helppoa vaan se on erityisen palkitsevaa. Yhdessä saavutetut tulokset tuntuvat kaikista parhaimmalta, kun on kollega(t), jonka kanssa ilon voi jakaa. Kollegalta oppii päivittäin jotain uutta. Kollega on myös ikään kuin ”peili”, erilainen peili kuin se, johon aamulla katsotaan ennen töihin lähtemistä. Hyvä kollega on tukena myös vaikeina hetkinä, sillä häneltä voi kysyä neuvoa asiaan kuin asiaan. Hänen kanssaan voi jakaa ajatuksensa, myös ongelmansa. Hän osaa sparrata silloin, kun on tehtävä vaikeita ratkaisuja.

Muistetaan kiittää kollegoitamme, sillä he ansaitsevat kuulla sen jo tänään

Kun vain muistaisi kiittää kollegaa riittävän usein mahdollisuudesta työskennellä yhdessä, yhteisen tavoitteen eteen. Useimminkin voisi kiittää. Liikuttavin on se hetki, kun saattelee hyvän kollegansa eläkkeelle. Juuri tällaisen hetken sain taas kokea viime viikolla. Muistan niistä jokaisen. Ensimmäinen oli jo 80-luvulla, jolloin se ei vielä kovin nuoren miehen mielessä tuntunut aivana samalta – vaikkakin arvokkaalta jo silloin. Mieleen tulee viime vuosilta tietysti ensimmäiseksi laurealaiset: rehtori emeritus Pentti Rauhala, rehtori emeritus Jaakko Tarkkanen, aluekehitysjohtaja emerita Leena Peltosaari, johtaja emeritus Ari Palenius, johtaja emeritus Veijo Ilmavirta, johtaja emeritus Ari Poikola, johtaja emerita Seija Paasovaara sekä hamkilaiset rehtori emeritus Veijo Hintsanen ja johtaja emeritus Tapio Kostamo, kun mietin koskettavimipia hetkiä viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Pääsin lausumaan heille kiitokseni. Minun olisi pitänyt lausua heille kiitokset paljon useammin työskennellessämme yhdessä, yhteisen tavoitteen eteen. Muistetaan kiittää kollegoitamme, sillä he ansaitsevat kuulla sen jo tänään! Sitä ei ole syytä siirtää yhtään tuonnemmaksi.