Valikko Sulje

Tutkintotavoitteinen koulutus – M I T Ä ? M I K S I I H M E E S S Ä ?

Oletko sinä oppijana toiveiden täyttymys? Opiskelet aina kaiken ennakoiden ja perusteellisesti. Et tarvitse kannustusta, ohjausta tai opetusta vaan opiskelet aina kaiken itsenäisesti. Olet oppijana niin häikaisevä, että sinulle riittää oppimiseen kirjat ja muut kirjalliset aineistot, joihin syvennyt aina itsekseen. Sinulla oppijana on erityinen kyky opiskella koko ajan pitkäjänteisesti ilman vertaisen opiskelijaryhmän ja kanssaopiskelijoiden antamaan sosiaalista tukea ja yhdessä syntynyttä velvollisuuden ja jaettua vastuunkannon tunnetta. Et tarvitse opettajaa, koska oivallat aina kaiken itse. Kanssaopiskelijatkaan eivät pystyisi tuottamaan yhtään näkökulmaa, jota et olisi jo itse oivaltanut. Haluan onnitella sinua, olet huikea oppija!

Toisinaan kuulee vahvaakin visiointia siitä, että tutkinnoista tulee täysin tarpeettomia tulevaisuudessa. Tutkinnot ikään kuin menettävät kokonaan merkityksensä yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Niin. Kun kaikki ihmiset oppijoina ovat edellä kuvatun kaltaisia, tuo visio voisi ehkä olla mahdollinen?

Oppimistavoitteiden saavuttamista tukeva opetus ja ohjaus tukevat oppijaa henkilökohtaisessa oppimisprosessissa

Tutkintotavoitteinen koulutus on terminä mielenkiintoinen. Kun sitä pysähtyy toviksi miettimään, se kertoo kovin paljon. Tutkinto on tavoite, joka kannustaa oppimaan. Tutkintotavoitteisuus viestii myös siitä, että koulutus on vaatimuksiltaan ja laadultaan tietyn tasoinen. Tutkintotavoitteisessa koulutuksessa oppija kantaa toki merkittävän vastuun oppimisestaan kuten edellä kuvattu ”toiveiden täyttymys” oppijana, mutta opetussuunnitelma luo oppimiselle tavoitteet. Oppimistavoitteiden saavuttamista tukeva opetus ja ohjaus tukevat oppijaa henkilökohtaisessa oppimisprosessissa, jolloin hän ei jää yksin. Tutkintotavoitteisessa koulutuksessa opettajien lisäksi tukena ovat kanssaopiskelijat, joiden kanssa opitaan yhdessä oppimisympäristöissä, jotka on erityisesti suunniteltu tukemaan oppimista. Ammatillisessa korkeakoulutuksessa työelämän kumppanit ja asiantuntijat kruunaavat oppimisprosessin autenttisuuden, jolloin oppiminen nivoutuu työelämän ilmiöihin ja kehittämiseen. Niin. Ehkä en haluaisikaan olla oppijana toiveiden täyttymys? En haluaisi jäädä paitsi tutkintotavoitteisesta koulutuksesta. Miten ja milloin voin päästä taas tutkintotavoitteiseen koulutukseen korkeakouluissa ja yliopistoissa? Siihen on yksinkertainen ratkaisu.

Yhteishaku yliopistoihin ja korkeakouluihin käynnistyy ensi viikolla. Hakuaika syksyllä alkaviin koulutuksiin on 20.3.-3.4.2019. Haku tapahtuu erittäin kätevästi verkossa osoitteessa: www.opintopolku.fi Laurea-ammattikorkeakoulun monipuolisiin ja joustaviin koulutusvaihtoehtoihin voit tutustua osoitteessa www.laurea.fi