Valikko Sulje

”Idols”, jonka kaikki voittavat?

Joka vuosi tositelevisio-ohjelmat näyttävät lisääntyvän. Suosittuja formaatteja vaikuttavat olevan erilaiset television kykykilpailut, joista yksi tunnetuimmista lienee Idols, jota on Suomessa toteutettu jo 15 vuoden ajan. Kun katsoin hetken ohjelmaa, huomasin, että ensimmäisessä ohjelmassa vuonna 2003 tuomarina ollut Jone Nikula oli edelleen tuomarina nykyisessä Idols –ohjelmassa. Korkeakoulumme oli vuosia sitten toteuttamassa liikeideakilpailua, jossa toimin tuomaristossa hänen kanssaan arvioimassa opiskelijoiden liikeideoita. Häntä luonnehditaan mediassa ”teräväkieliseksi” tuomariksi ja hänen ilmaisukykynsä teki vaikutuksen myös liikeideoita arvioitaessa. Jäin pohdiskelemaan lahjakkuuksia, jotka kilpailujen kautta löydetään. He saavat näkyvyyttä, levytyssopimuksia jne. ja ns. ”pääsevät alalle”. Kun on voittajia, on myös häviäjiä. Lohdullista on, että monet heistäkin ovat ”päässeet alalle”, koska suosio määrittää menestyksen ”viihdebusineksessa”.

Haluamme tukea jokaista opiskelijaa tunnistamaan lahjakkuutensa ja hyödyntämään sitä omassa ammatillisessa kehittymisessään.

Ovatko kaikki lahjakkaita? Kysymys saattaa jakaa mielipiteitä, mutta minun mielestäni kaikki ovat lahjakkaita. Lahjattomia ihmisiä ei ole. Ei liene yllätys, että uskon ”Idolsiin”, jonka kaikki voittavat ja sen eteen haluan tehdä työtä. Jokaisella on paikka yhteiskunnassa ja työelämässä, jonne valmennamme opiskelijoitamme. Aivan kuin ”Idolsissa” tehtävämme löytää lahjakkuuksia, mutta haluamme löytää lahjakkuuden jokaisessa osallistujassa. Haluamme tukea jokaista opiskelijaa tunnistamaan lahjakkuutensa ja hyödyntämään sitä omassa ammatillisessa kehittymisessään. Haluamme kulkea rinnalla, ohjata, opastaa, kannustaa ja tukea opiskelijaa ammatillisessa kasvussa. Haluamme saattaa hänet työelämään vastuullisena ja eettisesti toimivana asiantuntijana, jolla on sivistystä ja osaamista punnita ratkaisujen kestävyyttä, tavoitella tuloksia, tuottaa vaikuttavuutta sekä halua ja kykyä ajatella inhimillisesti. Miten se tapahtuu? Me haluamme kohdata opiskelijamme tässä ja nyt, sillä haluamme aidosti välittää ja auttaa häntä kehittymään. Näin olemme kirjanneet tahtotilamme Laurea-ammattikorkeakoulun strategiaan. Olisikohan tämä kuvaus ”Idolsista”, jonka kaikki voittavat? Toivon niin.