Valikko Sulje

Oi Suomi, olen Sinulle niin kiitollinen!

Nyt on se viikko, jolloin koittaa jälleen Suomen itsenäisyyspäivä. Vuosi sitten vietimme Suomi 100 –juhlavuotta, joka huipentui maamme itsenäisyyspäivään 6.12. Itsenäisyyspäivä on aina yhtä merkityksellinen, vaikka se varmasti merkitsee eri ihmisille eri asioita. Edesmenneelle isoisälleni Suomen itsenäisyyspäivään varmasti assosioitui niin rauha kuin sodatkin, joissa hän maatamme puolusti. Minulle itsenäisyyspäivä merkitsee hiljentymistä – hänen ja koko Suomen silloisen kansan uhrautumiselle ja kovalle työlle itsenäisen Suomen säilyttämisen puolesta. Edesmennyt isäni syntyi heti toisen maailmansodan jälkeen ja sai elää elämänsä ja perustaa perheensä rauhan aikana. Minä olen sukupolvea, joka on käynyt jo peruskoulun ja saanut täysin mitoin nauttia voimakkaasti kehittyvän Suomen koulutusjärjestelmän tarjoamasta maksuttomasta koulutuksesta.

Oi Suomi, olen Sinulle niin kiitollinen! Olen saanut opiskella maksutta kolmessa yliopistossa: Vaasan yliopistossa, Helsingin yliopistossa ja Tampereen yliopistossa. Olen saanut suorittaa maksutta niin kauppatieteiden maisterin tutkinnon, opettajan pedagogiset opinnot kuin filosofian tohtorin tutkinnon. Väitöskirjani esipuheen päiväsin viisi vuotta sitten Suomen itsenäisyyspäiväksi 6.12.2013, sillä Oi Suomi, olen Sinulle niin kiitollinen. Haluan ylpeydellä palvella maatani ja maksaa velkaani Sinulle, Oi Suomi, kun panostani tarvitaan.