Valikko Sulje

Ohjeita ruoanlaittoon ja johtamiseen

Olen surkea kokki. Ruoanlaittoon on tarjolla valtavasti ohjeita ja mekin olemme perheessä keräilleet keittokirjoja yhden kirjahyllyllisen. Ohjeita saa nykyään halvalla ja reseptejä on tarjolla paljon. Ohjeiden määrä on vuosikymmenten saatossa moninkertaistunut ja helpottunut on myös niiden saatavuus. Niitä on internet ”pullollaan” ja sosiaalisen median kautta ruoanlaitto-ohjeita suorastaan tulvii jatkuvana feedinä koko ajan. Jos television avaa, on tarjolla ruoanlaitto- ja kokkiohjelmia, joissa riittää ohjeiden lisäksi myös draamaa. Ohjeiden puutteesta se ei ainakaan johdu, että olen surkea kokki. Niin. Kyse on varmasti minusta itsestäni, ei ohjeiden puutteesta.

Vaikka olen itse jäävi arvioimaan itseäni johtajana, toivottavasti olen siinä tehtävässä edes hieman parempi kuin ruoanlaittajana. Koska se ei ole minulle tehtävä vaan ammatti, on minulle äärimmäisen tärkeää tehdä työni hyvin. Taannoin väitöskirjassani syvennyin toviksi pohtimaan ammatti-identeettiä, jolloin minulle avautui sen dynaamisuus. Ammatti-identiteetti samaan aikaan kuvaa meitä ja myös ohjaa meitä toiminnassamme. Kun ammatti-identiteetti on vahva, käytämme usein termiä ammattiylpeys, jonka liitämme työn korkeaan laatuun. Ammatti-identiteetti ohjaa meitä myös henkilökohtaisessa kehittymisessämme. Mitä selkeämpi on oma ammatti-identiteetti ja mitä vakuuttuneempi siitä on, sitä luontevampaa on ammatissa toimia ja siinä kehittyä.

Toisinaan harmistun, kun olen surkea kokki.

Ihailen toisten ruoanlaittotaitoa ja toisinaan harmistun, kun olen surkea kokki. Vaikka kyse ei ole nyt työstä ja ammatista, en ole sitä kytkenyt osaksi identiteettiäni. Sen selittänee sisäisen motivaation puutteen aidosti opetella ja kehittyä ruoanlaitossa. Rationaalinen selittävä tekijä on myös se, että vaimoni on loistava kokki. Huippuravintoloissakin taitaa olla vain yksi ”pääkokki” ja näin taitaa olla myös organisaatioissa, jos miettii johtamista. Onko johtamiseen saatavissa mistään ohjeita?

Johtamiseen on mielestäni tarjolla yhtä paljon ohjeita kuin ruoanlaittoon. Kuten ruoanlaitto-ohjeita, johtamisohjeita jakaa nykyään yhä useampi. Minäkin olen kerännyt johtamista käsitteleviä kirjoja paljon suuremman kirjahyllyllisen kuin keittokirjoja. Johtamisohjeita saa nykyään halvalla ja johtamismalleja on tarjolla paljon. Johtamisohjeiden määrä on vuosikymmenten saatossa moninkertaistunut ja helpottunut on myös niiden saatavuus. Johtamisohjeita on internet ”pullollaan” ja sosiaalisen median kautta johtamisohjeita tulvii jatkuvana feedinä koko ajan. Kun television avaa, ruoanlaitto- ja kokkiohjelmia tulee sentään enemmän kuin johtamista käsitteleviä ohjelmia, mutta ihmissuhteita ja erilaisia vuorovaikutussuhteita kuvaavia reality-ohjelmia sitten tulee senkin edestä. Ohjeiden puutteesta se ei ainakaan johdu, että miten suoriudun johtajana. Niin. Kyse on varmasti minusta itsestäni, ei ohjeiden puutteesta.

Johtamisen kehittämisessä on liiaksi keskitytty johtamiseen vain vuorovaikutussuhteena ja –tilanteena.

Kaksikymmenvuotisella johtamisurallani olen osallistunut lukuisiin johtamisvalmennuksiin, joista ehdottomasti paras on ollut VIA Groupin Senior Leadership Academy (SLA), jonka on rakentanut kokenut suomalainen johtamisen kehittäjä Tero J. Kauppinen. Hän on usein keskustellessamme muistuttanut, että johtamisen kehittämisessä on liiaksi keskitytty johtamiseen vain vuorovaikutussuhteena ja –tilanteena. Kun johtamisohjeiden kiihtyvää virtaa seuraa, huomaa pian, että juuri tähän ohjeita jaetaan. Usein niistä johtamisohjeista muodostuu myös mielestäni peräti harhainen käsitys johtamistyön todellisuudesta, jos ei syvenny sille asetettuihin vaateisiin. En halua moittia johtamisohjeiden kirjoittajia, sillä ne voivat inspiroida ihmisiä ja toimia keskustelun avaajina.

Vaikka johtamisohjeita on tarjolla paljon samoin kuin ruoanlaitto-ohjeita, jättäisin reseptiikkaan luottamisen vähemmälle johtamisessa kuin ruoanlaitossa. Jokainen voi luottaa lausumaani sillä varauksella, että olen surkea kokki. Sitä ei vahvista vain vaimoni vaan myös molemmat poikani.